Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home   Wagenpark   Post Lier   Materieelwagen   Wagen 2 Materieelwagen

Wagen 2 Materieelwagen

Wagen 2 aan gevangenenpoortSinds 30 juli 2009 heeft Brandweer Lier heeft een nieuwe materieelwagen Volvo-Rosenbauer in gebruik. Hij heeft als roepnaam "Wagen 2".
Dit voertuig wordt ingezet als eerste voertuig bij alle interventies voor geknelden (bevrijdingen na verkeersongeval, gekneld in machine, instorting,...) en voor “technische”
hulpverleningen (lift,...).

Wagen 2 aan gevangenenpoortDe nieuwe wagen is gebouwd op een chassis van het merk Volvo FL (4x2) met een draagvermogen van 12 ton; de motor is een EURO 4-motor (206 kW).

De aangebrachte schildering is in de rode kleur RAL3000. De signalering is uitgevoerd conform de ministeriële omzendbrief van 9 maart 2007 maar er werd tevens rekening gehouden met de “huisstijl”.

De prioritaire signalisatie bestaat uit een lichtbalk type Viewpoint (merk Federal Signal) en 4 Martin Horn luchthoorns (117 dBA).

 

Verder zijn er twee halogeen kalenderflitslichten en, achteraan, een zogenaamde traffic advisor type Whelen, twee blauwe flitslichten en schijnwerper. In de dakrand zijn TL-verlichtingsarmaturen ingebouwd als “omgevingsverlichting”.

 

De opbouw van het voertuig werd uitgevoerd door de firma Fire-Technics NV maar de inrichting werd voor het overgrote deel gedaan in eigen werkhuis (kazerne hoofdpost).

 

De cabine biedt plaats aan 6 personen namelijk vooraan de chauffeur en de bijrijder en achteraan 4 zetels in de rijrichting. Alle zitplaatsen zijn voorzien van een veiligheidsgordel.
In de cabine is een draagbare post voorhanden van het merk EADS type X, geplaatst in een zogenaamde carkit.
Tussen chauffeur en bijrijder is er een opbergvak voorzien voor documenten (chemiekaarten, Eric-kaarten,…) en toestellen (2 portofoons, 3 handlampen, explosiemeter, CO-meter,...) plus stopcontacten voor batterijladers.

 

Wagen 2 op ZimmerpleinHet brandweerkoetswerk is in gewapend polyester merk Plastisol en voorzien van 7 aluminium oproldeuren met stangenvergrendeling (merk MCD type “alu 30”), en 4 opstaptredes. Er is een PTO-gedreven winch, merk PWT-Pomp Windentechnologie type HS50RV voorhanden (7 ton – 59m kabel) De lichtmast van het merk Teklite type TF460 ENT/4 (7m hoogte) is vooraan in de opbouw gemonteerd en voorzien van flitslicht en 3 halogeenlampen 1000W gevoed door de ingebouwde stroomgroep van het merk Knurtz 9 kVA (met elektrische start via eigen batterij met bijhorende batterijlader). Er zijn tevens 2 draagbare LEDschijnwerpers merk PELI 9430 met batterijladers voorhanden.

 

Op het dak bevindt zich een laadsysteem dat het mogelijk maakt om een schuifladder op te bergen; de bediening gebeurt manueel (bediening vanop de grond met bedienstok). Verder is er één zogenaamde dakkoffer met deksel.

 

Al het hydraulisch bevrijdingsmaterieel is van het merk Holmatro en is in CORE-uitvoering.
Het betreft o.a. 3 hydraulische pompgroepen (2 “vaste” en 1 draagbare), 2 spreiders, 2 scharen, 3 vijzels,...

Verder is er als specifiek bevrijdingsmaterieel beschikbaar: stab-fast stabilisatiesysteem, kettingzagen met toebehoren, hefkussens met bedieningsapparatuur, hijsbanden en lengen, gereedschappen, reddingsplatform,...

Inzake persoonlijke bescherming is o.a. beschikbaar: 2 ademluchttoestellen Dräger PSS100, helmen type MSA-F2;
voor eerste hulp is er o.a. een EHBO-koffer, SED (Spencer Extrication Device) en 2 wervelplanken Spencer Rock (met fixatiespinnen) voorhanden.

 

Teneinde dit voertuig ook te voorzien van bluscapaciteit zal er nog een hogedruk-bluspomp (circa 40l/min bij 50 bar) met polyester watertank, schuimtank(je) en slanghaspel met straalpijp ingebouwd worden. In afwachting zijn meerdere snelblustoestellen voorzien.

Contactinformatie

Brandweerzone Rivierenland – post Lier

Hoogveldweg 97
2500 Lier
112: dringend alarm (24 uur op 24)
Tel. 03 488 50 00: niet-dringend ala...