Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home   Wagenpark   Post Lier   Autopompen   Wagen 9 Halfzware autopomp

Wagen 9 Halfzware autopomp

Wagen 9 Brandweer Lier heeft, sinds 29 januari 2008, een nieuwe “halfzware” autopomp. Dit voertuig draagt de roepnaam “wagen 9”.Deze autopomp is gebouwd op een chassis van het merk Mercedes Atego 1428F 4x2 met een draagvermogen van 14 ton; de motor is een EU-RO-4-motor (BlueTec¬technologie).

 

De aangebrachte schildering is in de rode kleur RAL3000. De signalering is uitgevoerd conform de ministeriële om¬zendbrief van 9 maart 2007 maar er werd tevens rekening gehouden met de “huisstijl”.

 

lichtbalkDe prioritaire signalisatie bestaat uit een lichtbalk type ViewPoint (merk Federal Signal) en 4 Martin Horn luchthoorns (117 dBA). Verder zijn er twee kalenderflitslichten en, achteraan, een zogenaamde traffic advisor type Signalmaster en twee blau¬we Xenonflitslichten. In de dakrand zijn 6 TL-verlichtingsarmaturen ingebouwd als “omgevingsverlichting”.

De inrichting van het voertuig werd uitgevoerd door de firma Vanassche.

 

De cabine biedt plaats aan 8 personen namelijk vooraan de chauffeur en de bijrijder en achteraan 3 zetels in de rijrichting en 3 zetels in de tegen-rijrichting. Voor de bijrijder en de 3 personen in de tegen-rijrichting is er een ingebouwd ademluchttoestel van het merk Dräger type PSS100 voorhanden. Alle zitplaatsen zijn voorzien van een veiligheidsgordel. In de cabine is er bijkomende verwarming Webasto en extra verlichting 200 lux.

Tussen chauffeur en bijrijder is er een opbergbak voorzien voor documenten en toestellen (portofoon, handlampen, explosiemeter,…) en stopcontacten voor batterijladers. De mobiele post merk EADS type TMR880 (Astrid) in de cabine is uitgerust met een afstandsbediening bij het pompcompartiment.

 

inrichtingDe brandweeropbouw is van het merk Ziegler, type Alpas (geanodiseerde aluminium profielen), voorzien van 7 rolluiken met Z-lock-stangensluiting. Hierin is de pomp van het merk Ziegler type FP48/8-2HHL, een glasvezel versterkte kunststof watertank van 2500 liter, een schuimtank van 200 liter B-schuim en een bladdertank van 28 liter voor de aanmaak van A-schuim ondergebracht.

De gecombineerde HD/LD pomp kan instaan voor een debiet van 4800 l/min aan 8 bar op lage druk en 250 l/min aan 40 bar op het hoge druk gedeelte. De pomp is uitgerust met overwakingen voor temperatuur, cavitatie en te lage persdruk plus pneumatische trocomat uitschakeling. Voor afname op lage druk is er aan elke zijkant van het voertuig een aansluiting Ø110 AR en 2x Ø70 DSP voorzien. De hoge druk aanval wordt uitgevoerd door 2 HD haspels, die links en rechts achteraan zijn geplaatst. Elke haspel heeft een HD slang van 80m, die elektrisch kan opgerold worden. Voor de lage druk aanval zijn er 3 opbergsystemen voor telkens 6 slangen.

 

lichtmastDe lichtmast van het merk Fireco is vooraan in de opbouw gemonteerd en voorzien van 3 halogeenlampen 1000W gevoed door de ingebouwde stroomgroep Knurtz 9 kVA (met elektrische start via voertuigbatterij).

 

 

 

 

 

 

dakOp het dak bevindt zich een laadsysteem dat het mogelijk maakt om 2 schuifladders, zuigslangen en schouwveegmaterieel op te bergen; de bediening gebeurt hydraulisch vanuit het pompcompartiment. Het brandweermaterieel is ingebouwd bij middel van een modulair opbergsysteem.

 

Dit laat toe om eventuele latere wijzigingen op een relatief eenvoudige wijze door te voeren. Naast het “klassieke” blusmaterieel, w.o. gecombineerde schuimlans S4-M4, is het voertuig ook uitgerust met (beperkt) bevrijdingsmaterieel merk Holmatro-Core namelijk pomp type PPU15, schaarcombi CT4150 en 5m voedingsslang (Core).

Contactinformatie

Brandweerzone Rivierenland – post Lier

Hoogveldweg 97
2500 Lier
112: dringend alarm (24 uur op 24)
Tel. 03 488 50 00: niet-dringend ala...