Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home   Wagenpark   Post Lier   Autopompen   Wagen 1 Industriële autopomp

Wagen 1 Industriële autopomp

Wagen 1Brandweer Lier heeft, sinds 27 januari 2009 een  “industriële” autopomp. Hij heeft de roepnaam "wagen 1".

 

De autopomp is gebouwd op een chassis van het merk Mercedes Axor 4x2 met een draagvermogen van 19 ton; de motor is een EURO-4-motor (BlueTec-technologie). De aangebrachte schildering is in de rode kleur RAL3000. De signalering is uitgevoerd conform de ministeriële omzendbrief van 9 maart 2007 maar er werd tevens rekening gehouden met de “huisstijl”. De prioritaire signalisatie bestaat uit een lichtbalk type View-Point (merk Federal Signal) en 4 Martin Horn luchthoorns (117 dBA).

 

lichtbalkVerder zijn er twee halogeen kalenderflitslichten en, achteraan, een zogenaamde traffic advisor type Signalmaster en twee blauwe Xenonflitslichten. In de dakrand zijn 6 TLverlichtingsarmaturen ingebouwd als “omgevingsverlichting”.

 

De inrichting van het voertuig werd uitgevoerd door de firma Vanassche.

 

De cabine biedt plaats aan 9 personen,  namelijk vooraan de chauffeur en de bijrijder en achteraan 4 zetels in de rijrichting en 3 zetels in de tegenrijrichting. Voor de bijrijder en de 3 personen in de tegen-rijrichting is er een ingebouwd ademluchttoestel van het merk Dräger type PSS100 voorhanden. Alle zitplaatsen zijn voorzien van een veiligheidsgordel.

 

Tussen chauffeur en bijrijder is er een opbergbak voorzien voor documenten en toestellen (portofoon, handlampen, explosiemeter,…) en stopcontacten voor batterijladers. De mobiele post merk EADS type TMR880 (Astrid) in de cabine is uitgerust met een afstandsbediening bij het pompcompartiment.

 

wagen 1De brandweeropbouw is van het merk Ziegler, type Alpas (geanodiseerde aluminium profielen), voorzien van 7 rolluiken met Z-lock-stangensluiting. Hierin is de pomp van het merk Ziegler, een glasvezel versterkte kunststof watertank van 3100 liter en een schuimtank van 1000 liter B-schuim ondergebracht.

 

De gecombineerde HD/LD pomp “Ziegler” kan instaan voor een debiet van 4000 liter/min aan 10 bar op lage druk (pomp Ziegler type FPN 10-4000-2HHL) en 250 liter/min aan 40 bar op het hoge druk gedeelte (pomp Ziegler type FPH 40-250-3L). De pomp is uitgerust met overwakingen voor temperatuur, cavitatie en te lage persdruk plus pneumatische trocomat uitschakeling.

 

Voor afname op lage druk is er aan elke zijkant van het voertuig een aansluiting Ø110 AR en 2x Ø70 DSP voorzien (allen met bronzen koppelingen). De hoge druk aanval wordt uitgevoerd door 2 HD haspels, die links en rechts (boven achteras) zijn geplaatst. Elke haspel heeft een HD slang van 80m, die elektrisch kan opgerold worden.

 

Verder is er een (PTO-gedreven) schuimpomp “Albany AP11” voor een debiet van 300 liter/minuut aan 16 bar. Deze pomp, die uitgerust is met temperatuur-overwaking, voegt automatisch schuimmiddel toe volgens de ingestelde dosering (1%, 3% of 6%) en volgens het afgenomen debiet (LD rechts, LD links of HD). Deze schuimpomp wordt aangedreven door de (“klassieke”) aftakas; de lagedruk-waterpomp wordt aangedreven via Split-Shaft (achteras/waterpomp).

 

lichtmastDe lichtmast van het merk Fireco is vooraan in de opbouw gemonteerd en voorzien van 3 halogeenlampen 1000W gevoed door de ingebouwde stroomgroep (van het merk “Geko” 8 kVA met elektrische start via voertuigbatterij).

 

Op het dak bevindt zich een laadsysteem dat het mogelijk maakt om 2 schuifladders en zuigslangen op te bergen; de bediening gebeurt hydraulisch vanuit het pompcompartiment.

 

laddersHet brandweermaterieel, waarvan het meeste gerecupereerd werd van het vroegere voertuig, is ingebouwd bij middel van een modulair opbergsysteem.

 

Dit laat toe om eventuele latere wijzigingen op een relatief eenvoudige wijze door te voeren.

 

 

 

monitor

Naast het “klassieke” blusmaterieel, w.o. 2 gecombineerde schuimlansen S4-M4, een Ess-mixer en 2 oscillerende monitoren op voet, is het voertuig ook uitgerust met (beperkt) bevrijdingsmaterieel merk Holmatro-Core namelijk pomp type PPU15, schaarcombi CT4150 en 5m voedingsslang (Core).


Contactinformatie

Brandweerzone Rivierenland – post Lier

Hoogveldweg 97
2500 Lier
112: dringend alarm (24 uur op 24)
Tel. 03 488 50 00: niet-dringend ala...