Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home   Wagenpark   Post Lier   Autopompen   Wagen 17 Halfzware autopomp

Wagen 17 Halfzware autopomp

wagen 17Brandweer Lier heeft, sinds oktober 2009, een nieuwe “halfzware” autopomp 4x4. Dit voertuig draagt de roepnaam “wagen 17”.

 

Dit voertuig wordt ingezet bij interventies voor verontreiniging (opkuisen rijbaan,...), bij brand van een voertuig (auto, tankwagen,...), bij ongeval met geknelden en bij interventies met gevaarlijke stoffen.

 

De autopomp is gebouwd op een chassis van het merk Mercedes Atego 1429 AF met een draagvermogen van 14 ton; de motor is een EURO-5-motor (Blue Tectechnologie).

 

De aangebrachte schildering is in de rode kleur RAL3020. De signalering is uitgevoerd conform de ministeriële omzendbrief van 9 maart 2007 maar er werd tevens rekening gehouden met de  "huisstijl”. De prioritaire signalisatie bestaat uit een lichtbalk type View-Point (merk Federal Signal) en 4 Martin Horn luchthoorns (117 dBA).

 

Verder zijn er twee halogeen kalenderflitslichten en, achteraan, een zogenaamde traffic advisor type Signalmaster en twee blauwe Xenonflitslichten. In de dakrand zijn 6 TLverlichtingsarmaturen ingebouwd als “omgevingsverlichting”.

 

De inrichting van het voertuig werd uitgevoerd door de firma Vanassche.

 

De cabine biedt plaats aan 8 personen namelijk vooraan de chauffeur en de bijrijder en achteraan 3 zetels in de rijrichting en 3 zetels in de tegenrijrichting.

Voor de bijrijder en de 3 personen in de tegenrijrichting is er een ingebouwd ademluchttoestel van het merk Dräger type PSS100 voorhanden. Alle zitplaatsen zijn voorzien van een veiligheidsgordel.

Tussen chauffeur en bijrijder is er een opbergbak voorzien voor documenten en toestellen (portofoon, handlampen, explosiemeter,…) en stopcontacten voor batterijladers.

 

De mobiele post merk EADS type TMR880 (Astrid) in de cabine is uitgerust met een afstandsbediening bij het pompcompartiment.

 

De brandweeropbouw is van het merk Ziegler, type Alpas (geanodiseerde aluminium profielen), voorzien van 7 rolluiken met Z-lock-stangensluiting. Hierin is de pomp van het merk Ziegler ondergebracht evenals een glasvezel versterkte kunststof watertank van 2500 liter en twee polyethyleen schuimtanks namelijk 200 liter B-schuim en 100 liter Aschuim.

 

De gecombineerde HD/LD pomp “Ziegler” kan instaan voor een debiet van 2000 liter/min aan 10 bar (bij 3m nominale aanzuighoogte) op lage druk (pomp Ziegler type FPN 10-2000-1HHL) en 250 liter/min aan 40 bar op het hoge druk gedeelte (pomp Ziegler type FPH 40-250).

 

De pomp is uitgerust met overwakingen voor temperatuur, cavitatie en te lage persdruk plus pneumatische trocomat uitschakeling plus bewaking hoge voedingsdruk (druksensor). Voor afname op lage druk is er aan elke zijkant van het voertuig 2x Ø70 DSP-aansluiting voorzien.

 

wagen 17

De hoge druk aanval wordt uitgevoerd door 2 HD haspels die links en rechts (achteraan) zijn geplaatst. Elke haspel heeft een HD slang van 80m, die elektrisch kan opgerold worden.

 

De schuiminstallatie klasse A (elektrisch aangedreven) is PLC gestuurd 0% - 1% (max. 6 liter/minuut schuimmiddel) en werkt op 1 persuitlaat Ø70 en op beide HD-haspels.

 

De schuiminstallatie klasse B gebeurt via lijnmengers nabij de persuitlaten.

 

wagen 17

De lichtmast van het merk Fireco is vooraan in de opbouw gemonteerd en voorzien van 3 halogeenlampen 1000W gevoed door de ingebouwde stroomgroep (van het merk “Geko”

8 kVA met elektrische start via voertuigbatterij).

 

Op het dak bevindt zich een laadsysteem dat het mogelijk maakt om schuifladders, zuigslangen en het reddingsplatform op te bergen; de bediening gebeurt hydraulisch vanuit het pompcompartiment.

Het brandweermaterieel is ingebouwd bij middel van een modulair opbergsysteem. Dit laat toe om eventuele latere wijzigingen op een relatief eenvoudige wijze door te voeren.

 

Naast het “klassieke” blusmaterieel, w.o. schuimlansen, lijnmenger... is het voertuig ook uitgerust met bevrijdingsmaterieel merk Holmatro (2-slangensysteem) namelijk pomp met 2 haspels PU2061, spreider 2008AU, schaar 2001U, draagbare pomp TPU15 met 2 bijhorende slangen, verschillende rammen, ramsteun, ... en alle “toebehoren” zoals stabilisatieblokken, reddingsplatform, velgadaptor-set, kettingzagen,...

 

Signalisatievoorzieningen (kegels, flitslampen,...) en materieel voor inzet bij verontreinigingen (korrels, zeeppatronen en lans, detergent, schoppen, emmers, afdichtmateriaal, ...) zijn ruim voorhanden.

Contactinformatie

Brandweerzone Rivierenland – post Lier

Hoogveldweg 97
2500 Lier
112: dringend alarm (24 uur op 24)
Tel. 03 488 50 00: niet-dringend ala...