Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home   Veiligheid & Preventie   Preventietips   Veilig barbecuen

Veilig barbecuen

BBQVan zodra de zomer in het land is, halen we de BBQ boven en beginnen we gezellig buiten te bakken, met alle risico's van dien.

 

Zo'n gezellige barbecue kan door onwetendheid of onachtzaamheid echter helemaal omslaan, met zware brandwonden en verminkingen tot gevolg.

 

 

Toch kan veel leed vermeden worden indien je deze simpele adviezen volgt:

Voorbereiding

  • Plaats de barbecue op een goede, stevige, vlakke ondergrond.
  • Zet de barbecue nooit op een wankele (tuin)tafel.
  • Zet de barbecue op een windvrije plaats.
  • Plaats de barbecue niet te dicht bij tafellakens, parasols, tuinmeubels en struiken.
  • Rol de verlengkabel (van de elektrische BBQ) volledig af.
  • Wie bakt drinkt NIET, ook bij BBQ is er een BOB.
  • Laat kinderen (en huisdieren) niet in de buurt van de barbecue (spelen).
  • Eén persoon bedient de barbecue en is verantwoordelijk.
  • Draag een linnen schort (NOOIT SYNTHETISCH) en handschoenen. Lichtontbrandbare kleding (bv. Nylon), zwempak, zwembroek of ontbloot bovenlijf zijn uit den boze.
  • Gebruik spiezen met een houten handvat. Metalen handvatten kunnen lelijke brandwonden veroorzaken.
  • Gebruik vleestangen en -vorken.
  • Prik niet in het vlees, dit spat en geeft extra vlammen.
  • Zorg ervoor dat er geen alcoholhoudende dranken in de buurt van de barbecue staan. Door de hitte kunnen de alcoholdampen ontvlammen.
  • Verplaats nooit een brandende barbecue.
  • Afstand houden!

Veilige aanmaaktips

  • Gebruik nooit methanol, benzine, brandgel (brandpasta) of petroleum als aanmaakmiddel! Deze kunnen in combinatie met open vuur een steekvlam veroorzaken. De steekvlam kan zeer ernstige brandwonden veroorzaken in het gezicht of aan hals, borst, armen en handen. De vlam kan ook in de fles slaan (fles, waarmee de vloeistof op de barbecue wordt gegoten), zodat die ontploft.
  • Overgiet een brandende barbecue nooit met extra brandstof om aan te wakkeren.
  • Bruine aanmaakblokjes zijn milieuvriendelijk, onbeperkt houdbaar, reukloos en niet giftig. Plaats bruine aanmaakblokjes altijd bovenop en nooit onder houtskool of briketten. Zo is de juiste zuurstoftoevoer gegarandeerd.
  • Steek de breukzijde aan met een lange lucifer.
  • Wacht ± 20 minuten, dan is de barbecue gebruiksklaar.
  • Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg of waaier.

Barbecuen op gas

  • Controleer de datum op de gasfles en controleer (eventueel met een beetje zeepsop) de gasslang regelmatig op gaatjes want na verloop van tijd wordt die poreus.
  • Zet de gasfles rechtop naast de barbecue.
  • Steek de barbecue direct aan op het moment dat het gas wordt opengedraaid.

Barbecuen op elektriciteit

  • Zet nooit een elektrische barbecue in de buurt van water/zwembad.
  • Let op met regenweer.
  • Leg het snoer zo min mogelijk in de looproute en laat het over de grond lopen. Bij struikelen kan de barbecue omvallen.

Veilig opruimen

  • Houtskool blijft urenlang nagloeien, zorg ervoor dat alles goed dooft. Gebruik, indien nodig, zand of water bij het doven.
  • Hou er rekening mee dat zand de hitte niet wegneemt. Kooltjes blijven nadien nog urenlang gevaarlijk heet. Dek de houtskool eventueel met een laag zand af.
  • Verplaats nooit een nog warme barbecue.
  • Hou ook nu nog kinderen (en huisdieren) uit de buurt van de warme barbecue.
  • Ruim de as pas op als de barbecue helemaal afgekoeld is!
  • Draai de gaskraan bij een gasbarbecue dicht en zet de thermostaat uit.
  • Haal bij een elektrische barbecue de stekker uit het stopcontact als deze niet meer gebruikt wordt.

En wat als het toch fout loopt …

  • Mocht iemand onverhoopt met het vuur in aanraking komen, raak dan niet in paniek. Laat het slachtoffer niet rennen (niet hollen, maar rollen!), want daardoor kunnen vlammen aanwakkeren, maar leg het slachtoffer op de grond en doof de vlammen met water of met een blusdeken of met een zwaar stuk textiel, zoals een jas of een deken. Rol eventueel het slachtoffer over de grond (altijd van u af!) tot de vlammen doven.
  • Bij brandwonden geldt altijd: eerst water, de rest komt later. Koel de wond of wonden minimaal vijftien minuten af met koud zachtstromend leidingwater. Is er geen stromend water, gebruik dan natte doeken. Zelfs slootwater is nog beter dan niets doen.
  • Smeer nooit (brand) zalf of crème op de brandwond. Gebruik alleen water.
  • Verwijder kleding alleen als die niet vastzit aan de brandwonde.
  • Geef het slachtoffer geen eten of drinken.
  • Waarschuw onmiddellijk een arts.

Contactinformatie

Brandweerzone Rivierenland – post Lier

Hoogveldweg 97
2500 Lier
112: dringend alarm (24 uur op 24)
Tel. 03 488 50 00: niet-dringend ala...