Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home   Veiligheid & Preventie   Preventietips   Eikenprocessierupsen

Eikenprocessierupsen

RupsenSinds enkele jaren worden wij tijdens de zomermaanden geplaagd door processierupsen. Kaal gevreten eikenbomen en ernstige jeukhinder bij spelende kinderen of omwonenden zijn de meest bekende gevolgen.

Eikenprocessierupsen komen bijna uitsluitend op een (zomer) eik voor. De kans is dus zeer klein dat er processierupsen op een ander soort boom zitten, tenzij in de buurt alle eikenbomen al kaal gevreten zijn en er dus voedseltekort is.

 

Deze beestjes herken je aan hun manier van voortbewegen: ze kruipen in lange rijen achter elkaar naar de bladeren van de boom. Of ze zitten opeengehoopt onder een wit geweven net. Ze zien er grijsgrauw van kleur uit en hebben duizenden lange haartjes. Processierupsen vreten bomen kaal.

 

Als hun brandhaartjes de huid aanraken, krijg je uitslag en jeuk. Die haartjes kunnen ook in kleding zitten die buiten te drogen hing. Als je de haartjes inademt, krijg je problemen met slikken en ademen. In je oog kunnen ze een ontsteking veroorzaken. Gevaarlijk zijn de diertjes niet, alleen heel vervelend. Na enkele dagen verdwijnt de uitslag meestal vanzelf.

Probeer elk contact met de rupsen te voorkomen en maak ook kinderen hierop attent.

 

Als je toch met de haartjes in aanraking bent gekomen, hanteer dan volgende tips:

  • Spoel de ogen en de huid.
  • Wrijf in met zalf tegen jeuk. Reflexspray kalmeert ook de jeuk, al is het daar niet echt voor bedoeld.
  • Strip de huid met plakband om brandharen te verwijderen (vlak na blootstelling).
  • Was de kledij zeer grondig met water en zeep (lang programma van de wasmachine op zo hoog mogelijke temperatuur).

bestrijder Bestrijden

Raak de rupsen niet aan en tracht ze ook niet zelf te bestrijden. Gebruik zeker geen insecticiden want de irriterende haren blijven nog lang actief en deze middelen kunnen schadelijk zijn voor de mens en het milieu.

Wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger mag je zeker niet doen. De haren en de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid geraken.

Omwille van de risico's tijdens het bestrijden laat je dat beter over aan specialisten. Voor de bestrijding van de eikenprocessierups maken die gebruik van verschillende methoden.

Voor de verdelging van processierupsen op privé-eigendom contacteer je een bedrijf dat ter plaatse kan komen (zie websites hieronder). Een interventie van de brandweer is hiervoor niet mogelijk. Je signaleert de aanwezigheid van eikenprocessierupsen wel aan het stadsbestuur.

Meer info vind je op :

www.provant.be/eikenprocessierupsen

www.zorg-en-gezondheid.be/eikenprocessierups.aspx

www.eikenprocessierups.be

Melding

Bij het aantreffen van processierupsen zowel op privé- als op openbaar domein, waarschuw je dadelijk de stad via het online meldingsformulier of via het klantencontactcentrum tel. 03 8000 300. De stad zorgt voor de verdelging van de rupsen op openbaar domein.