Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home   Beschermend materiaal   Adembescherming

Adembescherming

Soms moet een brandweerman werken in een omgeving waarin het onmogelijk is om normale lucht in te ademen (te heet, rook, giftige gassen,...). ademluchttoestel

 

Bovenop de standaard interventiekledij wordt dan een luchttoestel gedragen. Dit toestel laat toe een ruimte binnen te dringen die gevuld is met rook of toxisch gas om blussingswerken of reddingen uit te voeren. Ademluchtinterventie's gebeuren steeds met minstens twee personen. 


Iedere brandweerman of -vrouw moet na het behalen van de cursus "brandweerman" de cursus "adembescherming" volgen.

 

Tegenwoordig is het ademluchttoestel uitgerust met een kunststoffles, wat het gewicht tegenover de oude flessen gevoelig heeft laten dalen. Afhankelijk van de soort interventie en de training van de brandweerman kan met een toestel tussen de 15 à 30 minuten gewerkt worden. Het lopen met adembescherming is fysisch zwaar en vraagt intensieve training.

 

De druk in de fles bedraagt 300 bar, waarna de druk via de long-automaat gereduceerd wordt tot normale inademdruk met een minieme overdruk. Dit laatste wil zeggen dat er binnen het masker een constante overdruk heerst waardoor ingeval van lek of slecht afdichten aan het gelaat nooit vreemde gassen kunnen binnendringen.

Contactinformatie

Brandweerzone Rivierenland – post Lier

Hoogveldweg 97
2500 Lier
112: dringend alarm (24 uur op 24)
Tel. 03 488 50 00: niet-dringend ala...